Do súťaže Zlatý súdok 2008 prišli kresby od 159 autorov z 34 štátov

25.02.2008 Prešov

Prešov 25. februára (TASR) - Do 14. ročníka medzinárodnej súťaže kresleného humoru na tému pivo Zlatý súdok 2008 prišlo 430 výtvarných prác od 159 autorov z 34 štátov.
Porota sa dnes s nimi oboznámila a rozhodla o udelení cien v tejto súťaži, ktorá je svojím tematickým obsahom ojedinelá vo svete. Výsledky vyhlásia a víťazov odmenia už tradične na Deň vtákov 1. apríla v Šarišskej galérii (ŠG) v Prešove. Medzi ocenenými sú autori z Poľska, Nemecka, Bulharska, Talianska, Austrálie, Česka, Azerbajdžanu a Slovenska.
Zakladateľ a konateľ súťaže, prešovský karikaturista Fedor Vico bol s kvalitou príspevkov spokojný. Potešilo ho aj to, že do súťaže poslali svoje kresby aj autori z takých exotických krajín, ako Filipíny či Moldavsko. Dobrý pocit z kvality prác mal aj predseda poroty, pedagóg a výtvarník Tadeusz Bloňski.
Je zaujímavé, že mnohé motívy s pohárom piva, penou, vzťahom muža a ženy na základe pitia piva sa opakujú, pritom nemožno hovoriť o plagiátorstve, lebo jeden autor je zo Slovenska a druhý napríklad z Číny alebo z Poľska či z Ukrajiny. \"Nie je to na škodu, práve naopak, len to potvrdzuje, aká univerzálna téma je pivo, \" dodal Bloňski.
Vyhlasovateľom súťaže je Pivovar Šariš spolu so ŠG a Regionálnou organizáciou Slovenského syndikátu novinárov v Prešove.

Grand Prix Zlatý súdok 2007 získal český karikaturista Václav Linek. V 13. ročníku porotcovia posudzovali dovedna 490 prác od 150 autorov z 27 štátov sveta. Po prvý raz v histórii súťaže, ktorú Vico organizuje predovšetkým s podporou Pivovaru Šariš a ŠG, prevážil nad účasťou slovenských karikaturistov počet súťažiacich z niektorej zahraničnej krajiny. V tomto prípade išlo o Česko. Vico vlastní z predchádzajúcich ročníkov okolo štyri tisíc kresieb od autorov z rôznych kútov sveta. Takú zbierku na tému pivo podľa neho nemá nikto iný na svete.
 

Vyberte región